faradejev kavez

Granični prelaz „Bajmok“

Tesla sistemi su izveli kompletnu tehničku zaštitu graničnog prelaza

Posle godinu i po dana rekonstrukcije danas je pušten u rad obnovljeni granični prelaz Bajmok-Bačalmaš, jedan od šest prelaza sa Mađarskom. U njegovu obnovu uloženo je 2,1 milion evra, od čega je čak 1,8 miliona iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Granični prelaz radi od sedam do 19 časova, a postoji mogućnost da ubuduće ima radno vreme od 00 do 24 časa.

Obnova je finansirana iz pretpristupnih fondova Evropske unije, 1,8 miliona evra, a oko 300.000 evra je obezbeđeno kroz nacionalno sufinansiranje.

– Najviše koristi od novog prelaza imaće upravo putnici, jer će u sezoni kada je njihov broj najveći, ovaj prelaz predstavljati dobru putnu alternativu – rekao je ministar finansija Siniša Mali. – Preko prelaza „Bajmok“ u proseku dnevno prođe 700 automobila, ali sada očekujemo značajan porast broja vozila jer će se ovim putem najbrže stizati do nekih evropskih prestonica, poput Beča.

Modernizovan granični prelaz danas su obišli ministar finansija Siniša Mali i Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji.

– Ovo je još jedan primer uspešne saradnje naše zemlje i Evropske unije. Projekat je trajao 18 meseci i objekti su urađeni po najvećim standardima, obezbeđeni su najbolji mogući uslovi za rad graničnih i ostalih službi. Posebno mi se sviđa što postoji posebna traka i poseban objekat i za prolaz autobusa – istakao je ministar Siniša Mali. – Siguran sam da će ovaj granični prelaz, s obzirom na to da se nalazi 50 kilometara od Horgoša i 30 kilometara od Kelebije, pogotovo u letnjim mesecima znatno uticati na to da se rasterete ta dva granična prelaza i da se ubrza protok robe, ljudi i usluga između Mađarske i Srbije. Ako pogledate kako je nekada izgledao ovaj granični prelaz videćete koliko se Srbija menja i koliko se promenila i kako smo na dobrom putu unapređenja odnosa sa EU i unapređenja infrastrukture. U toku je i obnova graničnog prelaza Gostun,  Sot i Kotroman.

Izvor: https://www.novosti.rs/

Comments for this post are closed.